4.1.1.2
Hygienické požadavky na výrobu: Mléko a mléčné výrobky
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
NahoruLegislativní požadavky
Zpracování a výroba potravin musí splňovat požadavky platné legislativy. Soubor základních předpisů, které řeší, co vše musí provozovatel potravinářského podniku (PPP) splnit a veterináři kontrolovat, stanoví hygienický balíček. V současné době již neexistují detailní nařízení (např. z jakého materiálu a jaké barvy musí být stěny, podlahy, stropy), ale udává základní rámec, který je nutno splnit. Důležité je nevidět ve veterináři nepřítele, ale komunikovat s ním a nalézt taková řešení, která neporušují normy a zákony.
Další legislativní předpisy:
-
Zákon č. 110/1997 Sb. , o potravinách a tabákových výrobcích.
-
Vyhláška č. 289/2007 Sb. o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství.
-
Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 o ekologické produkci a označování ekologických produktů (platnost od 1. 1. 2009), která řeší zpracování a ošetření masa a masných výrobků v BIO kvalitě, kde mohou být použity jen produkty a látky uvedené v příloze VIII. Uzení je povoleno studené, teplé a horké. Nasolování jen přírodní - suchým nebo mokrým postupem.
NahoruZákladní dokumenty
Základní dokumenty, které bude PPP potřebovat k registraci a povolení provozu na zpracování mléka a výrobu mléčných výrobků:
-
Plány provozních prostor se zařízením.
-
Plány provozních prostor s vyznačenými cestami suroviny a s vymezením čistých/nečistých prostor.
-
Plány provozních prostor s vyznačenými cestami pracovníků.
-
Plány provozních prostor s vyznačenými cestami toku odpadů.
-
Plány provozních prostor s vyznačenými kontrolními místy pro odběr pitné vody.
-
Plán HACCP – pro malé a střední provozy se jedná o relativně jednoduchý plán. Umožní doložit doklady o správném fungování provozu a výrobních postupů. Jeho součástí jsou i další plány:
-
Plán DDD (deratizace, desinfekce, desinsekce).
-
Provozní řád – kdo, co a jak se smí v provozovně pohybovat.
-
Pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných nákaz a nákaz přenosných na člověka.
-
Sanitační řád – co, jak často a čím čistit a desinfikovat.
-
Plán odběru vzorků – mikrobiologické vyšetřování…