Otázka | ANO | NE |
Jsou naháněcí uličky z materiálu, který
se dá omývat a dezinfikovat? | Musíte je vyměnit podle
požadavku. |
Je omračovací místo vybaveno fixační
pastí? | Musíte ji doplnit. |
Bude omračování probíhat pomocí
upoutaného projektilu (pistolí na náboje nebo s tlakovým vzduchem)? | Existují i jiné omračovací metody, např.
pomocí elektrických omračovacích kleští, van plněných CO 2 aj., ale
pro faremní použití je nejvhodnější upoutaný projektil, neboť jej lze využít u
skotu, prasat, ovcí i koz. Pouze pro případ drůbeže nebo zajícovitých je lepší
použití elektrického omráčení za dodržení stanovených proudových intenzit.
Musíte si zajistit náhradní omračovací zařízení, které bude k dispozici, pokud
by selhalo používané zařízení. |
Bude vpich pro vykrvení proveden do 20
vteřin od omráčení? | Musí být změněna organizace
práce. |
Je zajištěno, aby neuplynulo více než 40
minut od omráčení po vykolení (vyjmutí střevního kompletu)? | Musí být změněna organizace práce a
odebrány vzorky na mikrobiologické vyšetření takového masa. 40 minut je doba,
během níž střevo udrží svou nepropustnost pro mikroorganismy. |
Probíhá stahování kůže "pod kus“
(omráčené zvíře je vytaženo vrátkem vzhůru a kůže se stahuje shora dolů tak,
aby nedocházelo ke kontaminaci masa)? | Stahování kůže nelze provádět jinak,
protože po porážce je povrch masa sterilní a jakýkoliv dotyk se znečištěným
povrchem kůže tuto sterilitu porušuje a může způsobit silné mikrobiální
znečištění, které sníží trvanlivost výsledného produktu a může vyvolat závažné
zdravotní potíže u spotřebitelů. |
Probíhá vyjmutí střevního kompletu a
vnitřností z hrudního koše tak, aby byla zajištěna identita kusu a vyjmutých
částí do vyšetření veterinárním lékařem, případně až do obdržení výsledků
odebraných vzorků, důležitých pro rozhodnutí o poživatelnosti? | Organizace porážky musí být upravena tak,
aby bylo možno identitu jednoznačně prokázat. |
Jsou jatečně upravená těla (dále jen JUT)
v celku, půlená nebo čtvrtě po porážce prohlédnuta veterinárním lékařem a
označena jako poživatelná? | JUT musejí být umístěna tak, aby se
zamezilo jejich styku nebo záměně s kusy označenými jako poživatelné (nejlépe v
oddělené chladírně) až do jejich dalšího odvozu do asanačního podniku. Nařízení
č. 853/2004/ES požaduje uzamykatelná zařízení pro
chladírenské skladování pozastaveného masa a samostatné uzamykatelné zařízení
pro skladování masa prohlášeného za nevhodné k lidské spotřebě. |
Je kapacita chladírny po porážce
dostatečná? | Je nutné zvýšit kapacitu
chladírny. |
Je povrch stěn v místnosti porážky
omyvatelný a dezinfikovatelný? | Je nutné povrch stěn upravit. |
Je přechod mezi stěnami a podlahou řešen
tak, aby byla všechna místa dobře čistitelná a dezinfikovatelná? | Je třeba zajistit snadnou čistitelnost
všech výrobních prostor a ploch. |
Jsou podlahové vpustě vybaveny mřížkami a
sifonem tak, aby se do odpadů nemohly dostat hrubé nečistoty (kusy tkání, masa,
kosti aj.) a z odpadů nemohli do provozních prostor vnikat škůdci a
zápach? | Musíte je dovybavit odpovídajícím krytem.
Porážíte-li skot, musejí být vstupy do kanalizace vybaveny síty s velikostí ok
maximálně 6 mm. |
Jsou podlahy konstruovány tak, aby byly
nepropustné, omyvatelné a dezinfikovatelné? | Je nutné je upravit. |
Je šatna pro personál rozdělena na část
špinavou (civilní oděv a obuv) a čistou (pracovní oděv a obuv) se sprchou a WC.
Splňují kapacity hygienické předpisy? | Je nutné šatny upravit. |
Je porážková místnost vybavena umyvadlem
s tekoucí teplou pitnou vodou a sterilizátorem na nože nebo sekáč, případně
pilu? Udržuje teplotu min. 82 °C? | Je nutné je mít instalované a
provozuschopné. |
Je místnost pro zařízení a pomůcky na
mytí a dezinfekci oddělena od porážkové místnosti dveřmi? | Je nutné ji stavebně oddělit. Čištění a
dezinfekci lze provádět pouze prostředky schválenými pro použití v
potravinářském průmyslu (seznam je k dispozici na webových stránkách Ústavu pro
státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv ÚSKVBL). Prostředky lze
umístit do uzamykatelné skříně mimo výrobní prostory. |
Jsou ohraničení (tzv. okopy) provozních
prostor instalovány? | Doporučuji je instalovat. Není to
podmínka legislativy, ale chrání vaše peníze, protože nebudete poškozovat stěny
(a následně je opravovat). |