3.10.11
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Systém kritických bodů
pro zpracování masa
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
NahoruHACCP – porážka (seznam dokumentů)
Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, jež tvoří nezbytnou součást
systému HACCP. Naleznete zde i vzory, jak mohou dokumenty obsahově vypadat.
Jejich obsah je důležité konzultovat s dozorovým veterinárním inspektorem,
který má vaši provozovnu v regionu na starosti.
NahoruSchéma výrobních prostor
Plán provozu podle stavební dokumentace. Obvykle se používají plány
od projektanta, protože bez nich nemůžete žádnou stavbu provádět. Zde je navíc
velmi důležité se nejprve obrátit na příslušnou krajskou veterinární správu,
aby se k vašemu záměru vyjádřili, a stavební plán s nimi projednat.
NahoruProvozní řád
Tento dokument obsahuje informace a omezení týkající se oprávněných
osob, jež se v provozu mohou pohybovat, stanovuje podmínky pro užívání
pracovních pomůcek a ochranných pomůcek BOZP (bezpečnost a ochrana zdraví při
práci), určuje postup a způsoby nakládání s infekčním a rizikovým materiálem.
Pro odpovědnou osobu (majitele, vedoucího provozu) je důležitým pomocníkem při
stanovení pravidel, nezbytných pro produkci kvalitních výrobků. Je důležité
projednat jeho znění s veterinárním inspektorem.
NahoruSanitační plán
Plán určuje, kdy a jakými prostředky a chemikáliemi se bude provádět
úklid a čištění provozních prostor, a to jak před zahájením pracovní směny, tak
i po jejím ukončení. Je vhodné jej doplnit i o body o uložení čisticích
prostředků, eventuálně o karty se složením a způsobem použití užívaných
chemikálií, které vám rád dodá každý jejich distributor. Je důležité je
připravit tak, aby se pracovníci, kteří s prostředky pracují, vyvarovali jejich
nežádoucímu míšení, špatnému ředění a jiným operacím, jež by mohly ohrozit
jejich zdraví. Toto doplnění by mělo procházet samozřejmě řádnou aktualizací,
aby se nestalo, že se v sanitačním řádu karty přípravků objeví i ty, které již
dávno nepoužíváte a/nebo se dokonce již nevyrábějí. Tyto informace uvítá i
každý kontrolor BOZP, pro kterého je to důkaz o tom, že se této problematice
věnujete se vší vážností.
NahoruPlán DDD – deratizace, dezinsekce, dezinfekce
Plány obsahují opatření, jak zamezit a ztížit přístup hlodavců,
ptáků, hmyzu a ostatních nežádoucích živočichů do provozních prostor. Obsahují
schémata uložení nástrah a pastí (mechanických, elektrických a jiných), způsoby
jejich použití, kontroly a je dobré mít v plánu zmíněn i způsob jejich obměny,
který vám zajistí, že si na tyto nástrahy škůdci nezvyknou.
Bylo by samozřejmě neprofesionální tvrdit, že dokonalým plánem
zamezíte tomu, aby se vám v provozních prostorách objevili nežádoucí
živočichové, ale je ve vašem vlastním zájmu, abyste vypracovali a dodržovali
systém, jenž minimalizuje výskyt škůdců. I zde, stejně jako u sanitačního řádu,
je vhodné přiložit aktuální průvodní dokumentaci o složení, použitelnosti a
výměně požerových nástrah, postřiků proti hmyzu a dezinfekčních prostředků od
dodavatelské firmy.
Dezinfekce se týká nejenom výrobních prostor, strojů a zařízení, ale
též pracovníků a osob, které se mohou v tomto prostředí pohybovat. Zde je
důležité připomenout zejména postupy při poranění a rovněž základní hygienu
před použitím WC a po jeho použití.
Pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných nákaz a
nemocí přenosných na člověka
V tomto plánu doporučuji se plně odvolat na neodkladné plnění
nařízení orgánů Státní veterinární správy, respektive příslušné krajské
veterinární správy.
NahoruSchéma odběrních míst a plán odběru pitné vody
Zde se můžete odkázat (v případě menší provozovny) na schéma
provozních prostor, kde barevně označíte místa odběru pitné vody a do přílohy
uvedete harmonogram, jak často budete tyto odběry a následné kontroly provádět.
U většího provozu je, zejména z důvodu přehlednosti, vhodné zvážit, která
schémata sdružíte na jeden projekt.
NahoruSchéma pohybu suroviny, odpadů a osob
Zde se můžete odkázat (v případě menší provozovny) na schéma
provozních prostor, kde barevně označíte, kudy se budou pracovníci v provozních
prostorách pohybovat. Pozor je třeba dát u porážky, kde se nesmějí křížit cesty
pracovníků ve "špinavé“ a "čisté“ části. Špinavá je od příhonu ke stahování
kůže včetně a čistá od vyjmutí vnitřností dále. Zde se povoluje časové oddělení
prací, to znamená, že pracovník po dosažení hranice se převleče a pokračuje
dále s dezinfikovanými nástroji v práci. Je třeba zároveň dodržet čas od
omráčení k vyjmutí vnitřností, který nesmí překročit 40 minut (po tuto dobu je
střevní stěna odolná prostupu…