2.2.4
Zákon o vinohradnictví a vinařství
Ing. Bedřich Škopek, CSc.
Komentář k vybraným ustanovením zákona č. 321/2004 Sb.
včetně novely č. 256/2011 Sb. Základní pojmy ve vinařské legislativě.
Povinnosti výrobců vína. Označování a uvádění do oběhu.
NahoruÚvod
Přestože komodita "víno“ patří též do potravin a tím i do působnosti
obecného zákona č. 110/1997 Sb. , je ošetřena samostatným
zákonem.
Zákon o vinohradnictví a vinařství č. 321/2004 Sb. se tím stává zákonem
zvláštním ve vztahu k zákonu o potravinách. Prakticky to znamená, že v oblasti
činností, požadavků a povinností uplatňovaných ve vinařství, pokud jsou
upraveny zákonem č. 321/2004 Sb., neplatí příslušná ustanovení zákona č.
110/1997 Sb. a opačně, tj. tam, kde není úprava tímto zvláštním zákonem, jsou
závazná ustanovení zákona o potravinách.
Vzhledem ke specifickým podmínkám a postavení vinohradnictví a
vinařství v sektoru zemědělství, zejména z pohledu ekonomického, demografického
a sociálního (značný rozsah mezinárodního obchodu s vínem, vysoký podíl
zaměstnaného obyvatelstva ve vinařských zemích, udržení rázu a rozvoje krajiny
a přírody aj.), je této oblasti věnována značná pozornost příslušných orgánů EU
od samého vzniku a z těchto důvodů je vydán značný počet předpisů ES, které se
v poslední době přesouvají především do typu přímo použitelných nařízení a
rozhodnutí. Také z těchto důvodů byl zákon o vinohradnictví a vinařství od
svého vzniku několikrát novelizován.
S ohledem na určení této příručky zejména pro výrobce, distributory
a prodejce potravin včetně vína a s ohledem na široký záběr národní i evropské
legislativy (od prvovýroby až po uvádění do oběhu) byla za účelem poskytnutí
uceleného pohledu vybrána jen nejdůležitější ustanovení.
NahoruZákon o vinohradnictví a vinařství
Zákon č. 321/2004 Sb. , který nahradil prvotní zákon
č. 115/1995 Sb., byl již několikrát novelizován. Některá ustanovení jsou
doplněna odkazem na příslušné přímo použitelné nařízení či rozhodnutí ES.
Nahoru § 1 Předmět
úpravy
Zákon upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy EU další
podmínky a požadavky v oblasti vinohradnictví a vinařství, dále upravuje výkon
státní správy včetně státního dozoru nad dodržováním zákona i předpisů EU,
ukládá sankce.
Nejdůležitějšími přímo použitelnými předpisy EU jsou nařízení č. 1601/1991/EHS , č. 122/1994/ES , č. 178/2002/ES , č. 555/2008/ES , č. 436/2009/ES , č. 491/2009/ES , č. 606/2009/ES a č. 607/2009/ES .
Zákon č. 321/2004 Sb. S ohledem na značný počet předpisů ES a jejich
záběr v této oblasti prakticky jen doplňuje tyto předpisy, a to tam, kde to
příslušné právo EU umožňuje nebo přikazuje.
Tento zákon se nevztahuje na vinné hrozny určené k přímé lidské
spotřebě, hroznovou šťávu, zahuštěnou hroznovou šťávu, vinný ocet (spadají do
působnosti zákona č. 110/1997 Sb.).
§
2
Pokud tento zákon nestanoví v určitých případech jinak, nejsou jím
nikterak dotčena ustanovení zákona o potravinách.
Nahoru § 3 Vymezení
základních pojmů
Uvedené pojmy jsou definovány v tomto zákoně, přičemž další pojmy
zde neuvedené jsou definovány v příslušném předpisu ES a zde je učiněn jen
odkaz na příslušný předpis.
Novelou č. 256/2011 Sb. se doplnil pojem víno poprvé uvedené do
oběhu pro účely odvodu do Vinařského fondu, kterým se rozumí víno uvedené
výrobcem v prohlášení o produkci, jehož množství je sníženo o 10 %
technologických ztrát. Rmut se uzákonil jako vinařský produkt.
Řada dalších pojmů se týká oblasti vinohradnictví.
V ustanovení jsou definovány pojmy použité v zákoně, přičemž řada
dalších pojmů zde nebyla definována, protože jsou uvedeny v příslušných
předpisech ES. Pro rychlejší přehled a orientaci v zákoně některé z nich
uvádíme:
-
název zeměpisné jednotky menší než členský stát – jde o název
malé lokality nebo jednotky seskupující více takovýchto lokalit, např. název
vinařské obce, podoblasti apod.;
-
skutečný obsah alkoholu v % objemu – počet objemových jednotek
čistého alkoholu při 20 °C ve 100 obj. jednotkách;
-
možný obsah alkoholu v % obj. – počet obj. jednotek čistého
alkoholu při 20 °C, které mohou vzniknout úplným zkvašením všech cukrů
obsažených ve 100 obj. jednotkách daného produktu;
-
celkový obsah alkoholu v % obj. – součet skutečného a možného
obsahu alkoholu v % obj.;
-
přirozený obsah alkoholu v % obj. – celkový obsah alkoholu v %
obj. příslušného produktu před jakýmkoli obohacením (zvýšením)
cukernatosti;
-
kupáž – hroznový mošt, víno, směs moštů nebo vín s různými
vlastnostmi, které jsou určeny k výrobě šumivého vína;
-
etiketa – veškeré označení a ostatní výrazy, značky, vyobrazení
nebo známky označující produkt a uvedené na téže nádobě včetně uzávěru nebo
visačky připevněné k nádobě; za součást etikety se nepovažují údaje, značky a
ostatní známky určující druh materiálu obalu a povinné např. podle zákona o obalech ;
-
producent – fyzická nebo právnická osoba nebo jejich seskupení,
disponující čerstvými hrozny, moštem, mladým vínem v procesu kvašení, kteří ho
zpracovávají nebo nechávají zpracovat na víno.
Samotný název "víno“ bez jakýchkoli přívlastků je výhradně určen a
rezervován pro alkoholický nápoj vyrobený z hroznů révy vinné. Znamená to, že u
jiných vín, např. ovocných, bylinných, sladových apod., musí být vždy uveden
přívlastek ke slovu víno, určující surovinu, ze které bylo vyrobeno.
Nahoru § 11 Povinnosti výrobců
Zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktů, kromě sklizených
čerstvých vinných hroznů, je výrobce povinen písemně oznámit Ústavu (Ústřední
kontrolní a zkušební ústav zemědělský), a to nejpozději v den, ve kterém k tomu
došlo. Toto oznámení Ústav zapíše do Registru vinic.
Výrobce produktů je povinen:
-
dodržovat požadavky na výrobu, jakost a nezávadnost stanovené
národními a evropskými předpisy;
-
odstranit vedlejší produkty vznikající při zpracování nebo
výrobě produktů stanovenými způsoby;
-
dodržovat stanovené požadavky na provozní a osobní hygienu;
-
oznámit Inspekci (Státní inspekce jakosti zemědělských a
potravinářských výrobků) výrobu matolinového vína pro vlastní spotřebu, a to
nejpozději 7 dní před zahájením výroby;
-
zajistit soustavnou kontrolu své produkce způsobem stanoveným
předpisy.
Registrace výrobců vín je povinná a navazuje na tutéž povinnost u
ostatních potravin, podle zákona č. 110/1997 Sb .
Nahoru § 12 Enologické postupy a ošetřování produktu
Při výrobě a ošetřování jsou možné pouze postupy přípustné podle
předpisů ES a prováděcích předpisů k tomuto zákonu:
-
přidávání jakýchkoli látek je zakázáno, pokud nestanoví
příslušný předpis jinak, s výjimkou přecházení látek do produktu, kterému nelze
žádným způsobem zabránit, a pokud produkt zůstane zdravotně nezávadným a
nezmění se chuť, vůně a barva produktu;
-
zvyšování nebo snižování obsahu kyselin v souladu s předpisy ES
je výrobce povinen písemně oznámit Inspekci;
-
ve výrobních prostorách nebo prostorách pro plnění nebo
zpracování produktu se nesmí uchovávat látky, které by mohly sloužit k
falšování vína.
Při výrobě a zpracování je zakázáno:
-
konzervovat jakostní víno s přívlastkem chemickými látkami, s
výjimkou oxidu siřičitého;
-
skladovat ovocné víno nebo jeho směsi společně se skladovaným
vínem, není-li ovocné víno odděleně umístěno a zřetelně označeno.
Ministerstvo zemědělství může povolit na žádost výrobce i jiné
enologické postupy nebo ošetření produktu k pokusným účelům.
Prováděcí právní předpis stanoví:
-
podrobnosti o enologických postupech a ošetřování, pokud již
nejsou stanoveny předpisem ES;
-
požadavky na látky přídatné a pomocné určené k aromatizaci,
pokud nejsou upraveny předpisy ČR nebo ES;
-
látky přídatné, pomocné a určené k aromatizaci, které nesmí být
v produktech obsaženy nebo obsaženy ve stanovených limitech.
Přidávání jakýchkoli látek je přísně regulováno předpisy ES nebo
zakázáno, s výjimkou těch látek, jež tyto předpisy povolují. Kromě toho a v
souladu s předpisy ES jsou povoleny některé látky, např. antioxidanty apod.,
avšak přísně limitovány prováděcími předpisy k tomuto zákonu a zákonu o potravinách , vydanými
ministerstvem zdravotnictví.
Ministerstvo zemědělství může v případě nepříznivých povětrnostních
podmínek povolit úpravu kyselosti některých produktů vyrobených v ČR z hroznů
sklizených v ČR.
Nahoru § 13 Přirozený obsah alkoholu
Zvýšení přirozeného obsahu alkoholu v produktu (jde o zvyšování
cukernatosti) je výrobce povinen oznámit Inspekci písemně.
U jakostních vín s přívlastkem je zvyšování cukernatosti
zakázáno.
Podle poslední úpravy zákona je zakázáno u jakostních vín s
přívlastkem zvyšovat přirozený obsah alkoholu (prakticky se jedná o přepočet na
cukernatost) moštů před kvašením. U ostatních produktů lze docukřovat jen po
nahlášení SZPI, nejméně 48 hod. před vlastním provedením. Nahlášení se provádí
na vzoru tiskopisu, který zveřejní ministerstvo zemědělství. Docukřování moštu
z čerstvých hroznů, částečně zkvašeného moštu a mladého vína lze jen do
maximální hodnoty stanovené předpisem EU. Přitom u červeného vína vyrobeného z
hroznů vypěstovaných v ČR lze docukřit tak, aby celkový obsah alkoholu u vína
nepřekročil v zóně A 12 % a v zóně B 12,5 %.
Nahoru § 14 Slazení
Víno lze sladit pouze stanoveným způsobem podle předpisu ES, přičemž
u jakostních vín s přívlastkem je slazení zakázáno.
Před slazením vína je výrobce povinen to písemně oznámit
Inspekci.
Vzor prohlášení o slazení zveřejní ministerstvo na svých
internetových stránkách.
Nahoru § 15 Částečně zkvašený hroznový mošt
Tento hroznový mošt smí být nabízen ke spotřebě pod označením
"burčák“, jestliže pochází výhradně z vinných hroznů sklizených a zpracovaných
na území ČR.
"Burčák“ lze nabízet k přímé spotřebě mezi 1. srpnem – 30.
listopadem kalendářního roku, v němž byly hrozny sklizeny, a pokud je mošt ve
stavu kvašení.
Pokud je "burčák“ nabízen k přímé spotřebě, musí být viditelně
umístěny údaje, že se jedná o "částečně zkvašený hroznový mošt“ nebo "burčák“ a
kdo je jeho výrobce.
Pozn.: Jde v podstatě o legalizaci
obecně vžitého pojmu "burčák“, ale též o jeho ochranu a zejména ochranu
spotřebitele. Tento druh produktu je ošetřen též v nařízení č.
1493/1999/ES , příloze I.
Nahoru § 16 Společná ustanovení pro označování produktu
Požadavky na označování produktu stanoví předpisy ES a národní
předpisy. Jiné údaje, než jsou takto povoleny, je zakázáno uvádět v označení.
Dále je zakázáno uvádět údaje poukazující na zesílený účinek, např. "zdravotní
víno“, "posilující víno“, "víno na krev“ nebo "přírodní“, "pravé“, "čisté“ nebo
"alternativní“ apod., a všechna slovní spojení, v nichž se tato slova
vyskytují.
U zemského vína a jakostního vína stanovené oblasti je dovoleno
uvádět ročník sklizně, jestliže bylo víno (kromě množství látek, které byly
užity ke zvýšení cukernatosti) vyrobeno alespoň z 85 % z vinných hroznů, jež
byly sklizeny v uvedeném roce.
U jakostního vína stanovené oblasti se v označení uvede obsah
zbytkového cukru, který zůstane v konečném produktu po vykvašení, a to slovně
vyjádřeném podle předpisu ES.
Na etiketě lze uvést získaná ocenění, medaile ze soutěží a výstav,
jež jsou uznány ministerstvem nebo členským státem ES. Dále lze uvést, že víno
splňuje požadavky pro účely církví a náboženských společností, např. že jde o
víno mešní, košer víno apod., pokud byl vydán písemný souhlas příslušné církve
či náboženské společnosti.
Prodávající, který nabízí spotřebiteli víno uskladněné v jiném
obalu, než je určený pro spotřebitele (tj. sudové víno), je povinen viditelně
umístit písemně tyto údaje:
Je zakázáno označovat jako víno tyto produkty:
-
nápoje připravené ze zředěného hroznového moštu;
-
nápoje vyrobené na území ČR jiným postupem a s použitím jiných
přídatných látek, zejména konzervačních, než je stanoveno;
-
alkoholický nápoj vyrobený kvašením výluhů z matolin, zředěných
vinných kalů, z ovoce, sladu, medu, rostlin nebo jejich výluhů.
Ustanovení je velice důležité, protože chrání nejenom samotné
produkty, ale i producenty a zejména spotřebitele před falšováním, falešnou
konkurencí apod.
Předepsané povinné a nepovinné údaje se poslední novelou tohoto
zákona doplňují o možnost uvádět na etiketě vína získaná ocenění v různých
soutěžích a na výstavách, případně udělené medaile. Dále se při nabízení vína,
které není v obalu určeném pro spotřebitele (sudové víno), k povinným údajům
doplní též slovní vyjádření obsahu zbytkového cukru podle předpisu EU.
prováděcí vyhláška stanoví údaje, jež mohou být uváděny na etiketě
(nepovinné údaje), a podmínky, za kterých je lze uvádět.
Zákon nově zmocňuje ministerstvo zemědělství rozhodnout či zamítnout
přidělení kódu žadateli (podle předpisu EU) v návaznosti na § 11 odst. 1 , tj. povinnost výrobce
oznámit na předepsaném vzoru tiskopisu Ústavu den zahájení nebo přerušení či
ukončení výroby produktu (kromě sklizně hroznů) – toto oznámení se zapíše do
registru vinic podle § 28 . Podmínkou přidělení kódu je splnění
požadavků a podmínek, tj.:
-
žadatel je registrovaným výrobcem (§ 11 odst. 1),
-
nebyla mu v posledních 5 letech pravomocně uložena sankce za
správní delikt vyšší než 10 000 Kč týkající se evidence vinohradnictví nebo
vinařství,
-
je plátcem odvodu do vinařského fondu. MZe může kód odebrat za
porušení uvedených podmínek. Pokud se název nebo adresa stáčírny, výrobce,
dovozce či prodejce skládá z chráněného označení původu nebo zeměpisného
označení, pak jsou na etiketě tyto údaje vyjádřeny kódem přiděleným MZe.
§ 16a
Nově se upřesňují podmínky při označování vína s názvem Château
(spojeného historicky s typem oblasti a druhem vína), tj. víno musí pocházet z
podniku, jenž skutečně existuje pod tímto názvem nebo který je nazýván přesně
tímto slovem. Takový podnik musí být takto označován nepřetržitě nejméně 15
let.
Nahoru § 17 Zemské
víno
Ustanovení bylo rekonstruováno a upraveno do nového znění. Jde
především o upřesnění podmínek, za kterých lze toto víno označit, tj.
-
hrozny musí pocházet a být zpracovány v oblasti Čech nebo
Moravy,
-
hrozny a odrůdy musí odpovídat požadavkům na jakostní víno,
-
zpracované hrozny vykazují nejméně 14 % cukernatosti,
-
víno splňuje jakostní požadavky příslušných předpisů EU a
prováděcí vyhlášky,
-
označení etiket musí obsahovat stanovené povinné údaje a dále
označení "české“ nebo "moravské“ a dále "zemské víno“,
-
může být dále označeno nepovinnými údaji, tj. názvem odrůdy nebo
odrůd, z nichž bylo vyrobeno, názvem obce, ve které se nacházejí vinice a
použité hrozny.
Zemské víno musí splňovat konkrétní jakostní požadavky obsažené v
nařízení č. 1601/1991/ES, ve znění pozdějších novel, dále tímto zákonem a
prováděcí vyhláškou.
Jde o víno, které se svou úrovní jakosti příliš neliší od jakostního
vína odrůdového, přičemž výhodou při jeho přípravě a uvedení do oběhu je, že
nepodléhá povinnému hodnocení a zařazování státní komisí a tím finančním
poplatkům s tím spojeným.
§
17a
Nové ustanovení upřesňuje označování vín s chráněným názvem:
-
Vína, jež nemají chráněné označení původu nebo zeměpisného
označení či tradičních názvů, avšak jsou označena odrůdou a ročníkem, podléhají
certifikaci, kterou provádí Inspekce podle předpisů EU a národních předpisů.
Výkon certifikace a náklady s tím spojené hradí výrobce podle platného ceníku.
Jednou z podmínek pro vydání certifikátu je kromě splnění jakostních parametrů,
že odrůda nesmí překročit výnos hroznů 14 t/ha.
-
Pokud tato vína nemají certifikát od Inspekce, nemohou být
označena odrůdou ani výrazem "odrůdové víno“.
Nahoru § 18 Jakostní víno
Jakostní víno se vyrábí a označuje způsobem stanoveným tímto zákonem
a předpisy ES.
Jakostní víno lze uvést do oběhu, jestliže:
-
bylo vyrobeno z hroznů sklizených na vinici vhodné pro toto víno
a hrozny byly sklizeny ve stejné vinařské oblasti,
-
výroba vína s výjimkou stáčení proběhla ve stejné vinařské
oblasti, jako je původ hroznů,
-
vinné hrozny dosáhly cukernatost nejméně 15 °NM,
-
víno splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcí
vyhláškou,
-
víno bylo zatříděno Inspekcí jako jakostní víno odrůdové nebo
jakostní víno známkové,
-
víno splňuje dále požadavky předpisů ES.
Jakostní víno lze označit jako "odrůdové“ nebo "známkové“.
Jakostní víno odrůdové se vyrábí nejvýše ze tří odrůd.
Jakostní víno známkové se vyrábí ze směsi vinných hroznů, rmutu,
hroznového moštu, případně z vín vyrobených z vinných hroznů sklizených na
vhodných vinicích nebo smísením jakostních vín.
Etiketa jakostního vína obsahuje údaje podle předpisů ES a dále
údaje jako:
-
název vinařské oblasti, kde bylo víno vyrobeno;
-
označení jakostní víno s dovětkem "odrůdové“ nebo "známkové“ se
doplní podle dovětku buď názvem odrůdy, nebo názvem známky.
Etiketa tohoto vína, kromě povinných údajů, může obsahovat:
-
název odrůdy nebo odrůd, za podmínek stanovených předpisy
ES;
-
název vinařské podoblasti, pocházejí-li použité odrůdy alespoň z
85 % z této podoblasti;
-
název vinařské obce, pocházejí-li použité odrůdy alespoň z 85 %
z této obce;
-
název viniční tratě, pocházejí-li použité odrůdy alespoň z 85 %
z této tratě.
U jakostního vína v tomto ustanovení se doplňuje v odst. 6 písm. c) , podle kterého se
povinné údaje na etiketě doplňují evidenčním číslem jakosti. Naproti tomu podle odst. 8 označení "víno s chráněným
označením původu nebo zeměpisného označení“ již není povinným údajem, ale
dobrovolným.
Pokud bude u moštu k výrobě tohoto vína zvyšována cukernatost
produktem, musí tento produkt pocházet z území ČR.
Nahoru § 19 Jakostní víno s přívlastkem
Toto víno se vyrábí a označuje způsobem stanoveným tímto zákonem a
předpisy ES.
Jakostní víno s přívlastkem se vyrábí a člení na:
-
kabinetní víno, s minimální cukernatostí hroznů 19 °NM;
-
pozdní sběr, s minimální cukernatostí hroznů 21 °NM;
-
výběr z hroznů, s minimální cukernatostí hroznů 24 °NM;
-
výběr z bobulí, hrozny se sklízejí ručně, minimální cukernatost
27 °NM;
-
výběr z cibéb, hrozny se sklízejí ručně, minimální cukernatost
32 °NM;
-
ledové víno, hrozny se sklízejí ručně, minimální cukernatost 27
°NM, přičemž sklizeň hroznů a zpracování je při -7 °C a nižší;
-
slámové víno, hrozny se sklízejí ručně, minimální cukernatost
nejméně 27 °NM a hrozny jsou zavěšeny ve větraném prostoru nejméně 3
měsíce.
Víno s přívlastkem lze uvádět do oběhu, jestliže:
-
bylo vyrobeno z hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní
víno stanovené oblasti (viz § 5 ), které byly sklizeny ve stejné vinařské
podoblasti,
-
výroba proběhla v oblasti, v níž byly hrozny sklizeny;
-
nebyl překročen nejvyšší stanovený hektarový výnos na vinici, z
níž byly hrozny použity k výrobě;
-
bylo vyrobeno z hroznů odrůd, jejichž původ, cukernatost a
hmotnost anebo napadení ušlechtilou plísní šedou ( Botrytis cinerea P)
byly ověřeny Inspekcí;
-
bylo vyrobeno z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu, popřípadě z
vína vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno
stanovené oblasti, které splňují požadavky na jednotlivý druh vína s
přívlastkem, nebo smísením jakostních vín s přívlastkem;
-
víno splňuje stanovené požadavky na jakost dle prováděcí
vyhlášky;
-
víno bylo Inspekcí komisionálně zatříděno jako víno s
přívlastkem;
-
víno splňuje požadavky předpisů ES.
Víno s přívlastkem lze označit dovětkem "známkové“, jestliže bylo
získáno ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu, případně z vína
vyrobeného z vinných hroznů, sklizených na vhodné vinici pro jakostní víno,
které splňují požadavky pro jednotlivý příslušný druh vína s přívlastkem nebo
smísením již hotových jakostních vín s přívlastkem.
Etiketa vín s přívlastkem obsahuje kromě údajů stanovených předpisy
ES dále tyto údaje:
-
název vinařské oblasti, v níž bylo vyrobeno, a vinařské
podoblasti, ve kterých byly sklizeny hrozny;
-
označení "jakostní víno s přívlastkem“ nebo "víno s přívlastkem“
včetně uvedení příslušného druhu dle členění, jež musí odpovídat zatřídění
Inspekcí;
-
evidenční číslo jakosti.
Etiketa vína s přívlastkem může kromě stanovených údajů dále
obsahovat:
-
název odrůdy nebo odrůd,
-
ročník sklizně,
-
název vinařské obce, pokud pocházejí hrozny nejméně z 85 % z
této obce,
-
název viniční tratě, pokud pocházejí hrozny nejméně z 85 % z
této tratě.
Je zakázáno vína s přívlastkem konzervovat chemickými látkami kromě
oxidu siřičitého.
Poslední novelou zákona se upřesňuje výroba slámového vína v tom, že
pokud hrozny vykazují již po 2 měsících vysychání na slámě cukernatost 32 %
(stupňů NM), může být započato s lisováním a výrobou a není třeba vyčkat do
konce třetího měsíce.
Také u těchto vín není povinné označení "víno s chráněným označením
původu nebo CHOP“. Dále jsou zde doplněny odkazy na předpisy EU, které stanoví
podmínky pro označení na etiketě povinných údajů, názvy odrůd, ročník sklizně
apod.
Nahoru § 20 Šumivé
víno
Šumivé víno se vyrábí a označuje způsobem a v druzích stanovených
předpisy ES a tímto zákonem.
Šumivé víno lze označit názvem "jakostní šumivé víno“ nebo názvem
"sekt“ a uvádět do oběhu, jestliže:
-
splňuje požadavky stanovené předpisy ES a tímto zákonem,
-
splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcí vyhláškou.
Šumivé víno lze označit výše uvedenými názvy a uvádět do oběhu,
jestliže:
-
k výrobě kupáže byly užity hrozny sklizené na vinici vhodné pro
víno stanovené oblasti (viz § 5 ) a byly sklizeny ve stejné vinařské oblasti,
-
výroba vína použitého k výrobě šumivého vína proběhla ve
vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny,
-
nebyl překročen stanovený hektarový výnos,
-
víno splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcí
vyhláškou,
-
bylo Inspekcí zatříděno jako jakostní šumivé víno stanovené
oblasti,
-
splňuje požadavky předpisů ES.
Jakostní šumivé víno se může označit názvem "pěstitelský sekt“,
jestliže:
Šumivé víno se může označit názvem "aromatické jakostní šumivé víno“
a takto uvádět do oběhu, jestliže:
-
při jeho výrobě bylo použito pouze prvotní kvašení kupáže z
odrůd stanovených předpisem ES,
-
víno splňuje požadavky předpisů ES.
Šumivé víno se může označit názvem "aromatické jakostní šumivé víno
stanovené oblasti“ nebo "aromatický sekt s. o.“ a takto označené uvádět do
oběhu, jestliže:
-
k výrobě kupáže bylo použito hroznů sklizených na vinici vhodné
pro jakostní víno stanovené oblasti, hrozny byly sklizeny ve stejné vinařské
oblasti;
-
výroba vína použitého k výrobě šumivého vína proběhla ve stejné
vinařské oblasti;
-
nebyl překročen stanovený hektarový výnos;
-
bylo použito pouze prvotní kvašení kupáže ze stanovených
odrůd;
-
víno splňuje stanovené požadavky na jakost;
-
bylo Inspekcí takto zatříděno;
-
splňuje požadavky předpisů ES.
Etiketa jakostního šumivého vína, sektu a aromatického šumivého vína
může obsahovat název vinařské oblasti, kde bylo toto víno vyrobeno, dále zemi
původu vína nebo hroznů, jestliže z tohoto vína nebo z těchto hroznů bylo
vyrobeno alespoň z 50 %.
Etiketa jakostního šumivého vína stanovené oblasti, pěstitelského
sektu a aromatického jakostního šumivého vína stanovené oblasti obsahuje údaje
dané předpisy ES.
Etiketa může dále obsahovat údaje:
-
název vinařské podoblasti, pokud hrozny pocházejí z této
podoblasti z 85 % a více;
-
název odrůdy, pokud bylo víno získáno nejméně z 85 % hroznů z
této odrůdy a jestliže je tato odrůda pro daný druh rozhodující;
-
názvy nejvýše tří odrůd, z nichž bylo vyrobeno.
Etiketa pěstitelského sektu může dále obsahovat vinařské obce nebo
viniční tratě, pokud hrozny z této obce a tratě pocházejí nejméně z 85 %.
Šumivé víno obecně lze vyrobit prvotním kvašením, tj. přímo z moštů
vybraných odrůd, přičemž nedochází k takovým ztrátám aromatických látek jako…